Sayfalar

29 Eylül 2010 Çarşamba

bazı avrupai motivasyon yöntemleri

takımı motive etmek için birkaç taktik...
Bunlara taktik dememin sebebi, hiçbirzaman manager ın kırıcı sözler söylememesi, veya daha çok çalış, az çalışıyorsun, geçgeliyorsun, erken çıkıyorsun tarzı direk ve açık konuşmaması, bunun yerini alan bazı davranış ve sözler sergilemesidir.


MESELA:

  • Ciddiyet:  Ciddiyet liderlik ettiğiniz çalışanlara fırtınalar koparmak veya tehditler savurmak ya da korku salmak değildir. Ciddiyet konu iş olduğunda "sadece doğru" nun peşinden gitmektir. Beraber çalıştığınız insanlar üzerinde çalıştıkları işleri anlatırken, rapor verirken, gelişmeleri sıralarken aklına takılan soruları direk sormak, anlaşılmayan noktaları direk açıklığa kavuşturmasını istemek...Ciddi olduğunda, yanlışlıklara tahammül etmezsin; ayıp olacak diye, anlaşılmaz gördüğün bir noktayı sormamazlık etmezsin...Tüm bunlar gerçek iş disiplinini sağlayan ciddi liderlik davranışlarıdır.
  • Activities ve Action plan exel dosyası. Toplantıdan önce bu liste okunacak ve bilinmeyen aktiviteler hakkında ön-bilgi alınmalıdır.
Dosyadaki bilgiler:
Tarih-Sorumlu kişi-Iş tanımı-Notlar-State(open,closed,ongoing,N/A,blocked)-Deadline
  • günlük toplantılar (pzt,salı  kesinlikle olmalı, böylece motivasyon kesinlikle başlamş olur..cuma günü de son bir summary toplantısı yapılır.)
Her sorumludan sırayla, kendi activitesi hakkında update dinlenecek.

Taahhütler alınır!
    Şunu nezaman bitirirsin?
    Bu iş nekadarını alır?W32.4 gibi haftalık ve günlük taahhütler almak.

    Toplantı saatlerini 16:30 a alıp, bu işi bugün bitirebilirmisin?dersen, akşam çıkış saatini 6 lara çekmiş oluyorsun.
      Eğer bir işe çok yoğunlaşılmadığını ve işin kötü gittiğini görürsen,

      bu iş için yarın öğlene kadar uğraş, daha fazla efor sarfedemeyiz, öğlene kadar bitmezse diğer aktiviteye geçeriz, dersin...
      (böylece mühendis bi adam, azçok kaybetmekten veya başarısz olmaktan hoşlanmadığından, var gücüyle deadline a kadar çalışmak ve başarmak isteyecektir.)
      • Arasıra, çalışanlara, nasıl, konu ilgini çekiyormu?sana ilginç geliyormu ?tarzında konuya motivasyonu araştırılabilir..Bu aslında samimi ve işin biraz dışında bir davranış olduğundan motive edici bir harekettir.ilgisini çekmiyorsa nedenini araştırmak gerekebilir, veya aktivitesi değiştirilebilir.
      • çalışanlara üst makamlara olan zorunluluklardan bahsedilebilir, bu işi bitirmemiz lazm, yoksa cuma günü haftalık "projeler genel toplantısı" var, neyaptınız diye soracaklar, bu konuda açıklama yapmam gerekecek, dersin..
      Yani "ensende bir bıçak hissediyorsan o bıçağı altındakilere de biraz hissettirmelisin." Takımda sürekli ve azalıp artan bir stres tutmak gerekiyor herzaman. Ne fazla large nede çok gergin olmak başarı getirir. Ama bu seviyeyi arada tutmak lazım biraz. Bu konuda gelişim adımları (G!-G2-G3-G4) ve yöneticilik adımlarından faydalanabilirsin.

      • "Put everybody on the same track"
      Toplantılar sırasında güzel haberler verebilmek lazım, bunun için HW allocation, Resources (people, equipment..) installation, remote connection gibi temel konularda progress yapmak şart.

      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder