Sayfalar

4 Eylül 2010 Cumartesi

"küçük şeyler" hakkında

"maniac" kelimesi fransızca da aşırı titiz anlamına gelir..Aşırı titiz insanlar, ufacık toz tanelerinden bile tahatsız olur, strese girer, neşesi kaçar, herkes eğleniorsa bile o eğlenemez, ortamın melodisinden kilometrelerce uzaktadır o, toz tanesinde takılı kalmıştır...
Gerçekten de bazen küçük ve önemsiz şeylere takılır kalırız. Mutfaktaki birkaç kirli bulaşık, 5-10 liralık bir alacak verecek, kumandayı kimin kullanacağı, yanlışlıkla bize söylenen veya birine söylediğimiz kırıcı bir söz... Butür şeyler aslında mutlak olarak çok değersizdir, ama biz onlara aşırı değerler yükler ve durumu memleket meselesi haline getiririz...Olayı abartıp bize yanlış davranıldığını düşündüğümüz ve kişisel çıkarımlarda bulunduğumuz için ortamdaki herkesden çok kızar, surat yapar ve ortamın neşeli melodisinden gittikçe kopar ve uzaklaşırız.

Küçük şeyleri kafaya takmamak, onları görmezden gelmek değildir. Belki sözle espriyle ve yüzeysel olarak ifade edebilirsin ama saplanıp kalmamak gerekiyor.

Aslında, önemli ve hayati olan tekşey mutluluk; mutluluğun en güncel ve yaygın şekliyse "neşe"dir. Neşemizi kaçırmaya hiçbirşey gerçekten değmez. insanlara surat yapıp gözdağı vereceğimize, rahat ve neşeli olmak daha fazla saygı duyulan bir ambiyans yaratır.
Insanları sözler, emirler ve muhtıralarla trigger edemeyiz. Içlerinden gelerek, sizin aslında nelerden hoşlandığınızı bilmeleri ve ona göre davranmaları, ortak değerlerinizi yaratıp yaratmadığınıza bağlıdır. Birbirinize verdiğiniz değer, oluşturduğunuz sevgi-saygı ambiyansı, birbirinizin isteklerine önem vermenizi ve empati kurabilmenizi sağlayabilecek sinerjiyi yaratacaktır.

Hayatı dolu dolu yaşamak için ne istediğini duyabilmeli ve isteklerini takip etmelisin, sosyalleşmeli ve insanlarla konuşmalı ve ortak değerler yaratmalısın...

Henüz önündeki havayı soluyabiliyorsan neşelen! henüz ayakların tutuyor ve yürüyebiliyorken dışarı çık! Henüz kulakların duyuyorken müzik dinle ve danset! Henüz görebiliyorken sevgilinin gözlerine bak! Henüz konuşabiliyorken ona, onu sevdiğini söyle!

kitap özeti: Ufak şeyleri dert etmeyin
http://www.turkcebilgi.net/kitap-ozetleri/u/ufak-seyleri-dert-etmeyin-24589.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder