Misafirlerin yerleşmeleri bittikten sonra,
gelin ve damat müzik eşliğinde salona girer ve ilk danslarını yaparlar.
sonra herkesi selamlamak için masaları dolaşmaya başlarlar.
Dolaşmalar bittikten sonra,
pasta müziğiyle beraber pasta gelir, pasta kesimi olur ve oyun havaları başlar.
müzik:
salona giriş (ilk dans müziği), pasta kesme müziği,
candan erçetin yüksek yüksek tepelere, kınayı getir anne kürtçe ve türkçe,
türkçe ve kürtçe halay havaları..
kasap havası, çiftetelli, ankaralı müzikleri, oyun havaları, misket..
fransızca ve ingilizce slow dans müzikleri...
bir CD hazırlanıp DJ e verilebilir.
kına gecesi:
kına töreni başlarken, tüm genç kızlar çağrılır. Yüzlerine maske, ellerinde mum tutarlar. Kızlar içeri girer ve ellerini birleştirip bir tünel oluştururlar. Kına önlerinde olarak, gelin ve damat bu tünelden geçerler ve gidip sandalyeye otururlar. Gelin damat otururlar ama kına onların etrafında 3 kez döndürülür. Tüneli oluşturan kızlarda gelir bu şarkı bitene kadar onların etrafında dönerler. "Kınayı getir anne" şarkısı başlayınca; damadın annesi gelir ve ellere kına yakar. Gelinin annesi de orada bulunur. Sonra damat gelinin duvağını açar ve gelini alnından öper.
neler gerekiyor:
mumlar, gelin ve damat için kırmızı şal, duvak.maskeler, kına tepsisi ve hazırlanmış kına, candan erçetin "yüksek yüksek tepelere şarkısı", "kınayı getir anne türküsü"kınayı götürecek bir kız, mesela damadın kızkardeşi.
2 sandalye.
önemli olan burda gelin ve damatın sakin olması hiçbirşeye sinirli tepki vermemesi,
herkesin eğlenmeye çalışması, sadece görevli kişilerin organizasyonda ortalıkta dolaşıp direktifler vermesi. Tüm ablalar, kardeşler işin içine girerse karışıklıklar ve tartışmalar olabilir.
bir tane organizator lazım, birde ona yardım edecek bir erkek kardeş mesela. Misafirleri zaten anne-baba karşılayıp hoşgeldin diyor.
masa numaraları zaten belli olduğundan, salona girişte görevliden öğrenip herkes gidip yerine oturuyor.
DUGUN:
Düğün için 300 davetli yeterli..
Davetiyeler dağıtılmaya 1- 1,5 ay önceden dağıtılmaya başlıyor.
eğlence:
Müzik olarak düğüne katılacaklardan sevdiğin 20 kişiden filan 2 şer tane şarkı ismi alabilirsin. Düğünde bu şarkıları çalarak onlara bir güzellik yapmış olursun.
Bir halay ekibi veya perküsyon-davul grubu da getirilebilir. Bu konuda farklı fikirler de gündeem getirilebilir tabi.
Fotoğraflardan oluşan bir sunum hazırlayıp gözterilebilir. Tabii sunum powerpointte prova edilmiş ve süreler hazırlanmış olmalı. Veya video formatında hazır edilmiş olmalıdır. Bu gösterim sırasında tepkileri almak ve o anın mutluluğunu yaşayabilmek için salonda olmak lazım; mesela salona girip ilk dansı yapıp oturduktan sonra sunum başlayabilir.
Sunum sırasında çiftler biraz dinlenmiş olurlar ondan sonra ufaktan oyunlar başlayabilir ve ufaktan takı törenine geçilebilir...Herkes salondayken daha, takı törenini yapmakta fayda var..
BU SIRALAMA UZERINE DUSUNMEK GEREKIYOR...
düğün müziği olarak yine bir dans şarkısı, bir pasta müziği, halay-çiftetelli gibi oyun havaları da gerekiyor. Güzel bir DJ zaten bu işleri halledecektir.
Karşılama olarak damat ve gelinin kardeşi gibi 2-3 kişi davetlileri masalarına oturtmak için görevlendirilirse çok kolaylık olacaktır.
Düğünden sonra otelde kalıp, ertesi gün Spa, hamam eşliğinde stres ve toksin atılabilir mesela..
Düğün arabasını güçlü kuvvetli birinin kullanmasında fayda var. Böylece gelin ve damatı taşırken sorunla karşılaşılmayacaktır.
ZArfların içine 1 er dolarlık konabilir 20 tane mesela..
Düğün sırasında da damat ve gelinin başından aşağı 1 dolarlıklar dökülüyor..
yanına 5-10-20 liralıklardan bolca olmasında fayda var..Ama fotoğrafçı nikah memuru gibi vampirlere de çok fazla değil en fazla 20 tl vermek lazım...En çok o paralara yanıyor insan çünkü..O insanlar 365 gün orda, sadece senin düğününde değil.
Organizasyonu kızmadan kalp kırmadan nazik ve tatlı dilli birilerinin yapmasında fayda var. Çatık kaşlar, sinirli suratlar düğüne gölge düğürebilir. Sonuçta bunun bir eğlence olduğunu unutmamak ve tadını çıkarmaya çalışmak dansetmek oynamak lazımdır:)...Çok fazla kıvırmak kalça oynatmak filan damata pek yakışmayabilir, o yüzden ağırlığını ve efendiliğini çok sarsmamak ta fayda vardır...Sonrada n video ve fotoğraflarda kendini izlerken pişman olunabilir, çok kıvırmışım filan diye..
IMAM NIKAHI:
Düğünün öğleninde, daha gelin hazırlanmaya gitmeden önce bir cami imamını eve getirip aile büyüklerinin eşliğinde imam nikahı yapılır. Nikahta imam dualar eder, kuran okur, evlenip evlenmeyecekleri sorulur..Boşanma bedeli olarak ne istiyorsun diye sorulur..Ev-araba veya ağırlığımca altın?? gelin bir cevap verir. Bu bir formalitedir ama yine de sorulacaktır, o yüzden gelinin önceden bir cevap hazırlamasında fayda var...Ayrıca yüzükler, pastalar, çaylar ve kadınlar için başörtüleri hazırlanması gereklidir.
Sonra yüzükler takılır ve büyüklerin elleri öpülür. Imama 50 tl gibi bir para vermek de fayda vardır. Damat babası herkesin önünde verirse böylece herkes de görmüş ve bilmiş olur.Imam camiiye geri götürülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder