Sayfalar

28 Eylül 2009 Pazartesi

Takım çalışması ve bireysel işler

Tekbaşına bir iş yapmayı planladıysan, bu iş boyunca etrafında sana yardım etme potansiyeli olan insanlardan doğru bir şekilde fayda edinebilirsin. Bunu yaparlarken insanlara kısıtlı bir iş vermelisin. Yoksa senin yapabileceğin işleri de üstlenip, seni bir kenara itebilirler. Tek başına yapacağın işleri başkasına devretmen gelişimin açısından iyi birşey değil. Aslında bir işin nekadar fazlasını tek başına yaparsan o kadar çok şey öğrenir, ve bir işi baştan sona planlama yeteneğin de o kadar gelişir.
Takım çalışması yapacaksan durum biraz daha farklıdır. Bu durumda takımı oluşturan insanlarla yarışdan çok işbirliği sözkonusudur. Yani önemli olan herkesin taş üstüne taş koymasıyla yapılan işin ilerlemesidir. Buna katkıda bulunabilecek tüm iç ve dış kaynakları kullanmalısın. Ama tek başına yapıp özellikle öğrenmek istediğin bir konuda inisiyatif alıp sahiplenerek üzerine gitmelisin.
Elinde bir iş varsa tam bir güvenle ona konsantre olup tekbaşına yapabileceğini göstermelisin. Konsantre olursan, detayları kendin de görüp, etrafına basit basit sorular sormana gerek kalmadan ilerlersin. Konsantre olduğun ve tekbaşına araştırdığın halde cevabını bulamadığın bir soru olursa bu soruları sormaktan da çekinmemelisin. Bunları cesur birşekilde sorman konuya ilgin olduğunu, akıl yürütme yeteneğini ve hırsını gösterir. Bilgiye ulaştıktan sonra agresif de olsa inisiyatif almaya çalışman bir süre sonra diğer meraklıların konudan uzaklaşmasına sebep olur. Böylece o konuda "tek adres" olmayı başarırsın.

1-iyi dinleyerek veya gözlem yaparak problem veya görevi net olarak saptama
2- konsantre olma ve çözümü zihinde canlandırma
3-düşüncede ilerledikten sonra, kilit 1 yada 2 soruyla konunun düğümlerini çözme
4-akıl yürütme, doğruyu salt gerçeği ileri sürme
5-inisiyatif alarak çözümü sağlayacak adımı atma (action alma)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder