-Aşırı değil, sadece yeterince şık olun. Şirketin giyim formatına uygun ve ciddiye alınacak şekilde mesela bir kıravat yeterli olacaktır.
-Görüşmeye enaz 5 dk erken gidin. Böylece son saniyedeki değişiklikler yüzünden panik yaşamayacak ve suçluluk hissi duymamış olacaksınız.
-Rahatlayın, üzerinizdeki yargıların %80-90 ı ilk saniyelerde oluşturulmaktadır.
güzelce merhabalaşın, rahatça oturun, göz temasından kaçınmayın, gözlerinizi ürkekçe kaçırmamaya dikkat edin..konuşmaya başladığınızdaki ses tonunuz ve tokalaşırkenki gücünüz, özgüven ve hayata bağlılık işaretleridir.
-Görüşmeyi bir sınav değil, kendinizi ifade etmeniz ve tanıtmanız için bir fırsat olarak algılayın. Kendinizi ifade edin. Unutmayınki günümüzde kendini fazlasıyla ifade eden kişiler daha fazla anlaşılmakta ve bu insanlarla daha rahat iletişim kurulabilmektedir. Güncel hayatımızda ortak değerler azaldığı için sessizlik ve imalar artık çoğu insan için farklı anlamlar içermektedir.
-Yanlış anlaşılmışsanız veya hiç anlaşılmamışsanız buna nezaket icabı göz yummayın. Düzeltmekten çekinmeyin, doğru bildiğiniz neyse onu belirtin, böylece tutarlı biri olduğunuz anlaşılacaktır.
-Görüşmeye çağrıldığınıza göre profilinizde beğenilen noktalar olmuştur, bu noktaları saptayıp öne çıkarmaya çalışın.
-Dürüst olun ama kendinizi kaptırmayın "only the truth, but not all the truth" ..
-İlk sözü görüşmecinize bırakın böylece söyleyecek şeylerinizi kontrol edip toparlanma vaktiniz olur. Konuşurken cümle bitene kadar gözlerinizi kaçırmayın ve dinleyicilerinize bakın. Fikirlerinizi duraklamalar yaparak ve tane tane geliştirin. Duraklamalar görüşmecinin gerektiğinde konuyu değiştirmesini veya araya sorular sıkıştırmasına yardımcı olacaktır.
-CV, kağıt kalem ve gerekli gördüğünüz notlarınızı yanınıza alabilirsiniz. Birşeyi unuttuğunuzda açıp bakmanızda bir sakınca yoktur.
-Kendinizi tanıtırken (tabii daha önce prova yapmıştınız!!) detaylara kapılmadan, uzun ve önemli şeylere yeterli vakit ayırarak anlatın.
-Önce pozitif sonra negatif yönlerinizden bahsedin. Anlattığınız negatif yönlerinizin geliştirilebilir şeyler olmasına dikkat edin ve bunu özellikle belirtin.
-CV nizi mükemmel şekilde bilin, ancak tarihler konusunda tereddütte kalırsanız göz atmanızda bir sakınca yoktur.
-Bu iş için neden motive olduğunuzu anlatın, heyecanınızı paylaşın. Yapmak istedikleriniz üzerinde daha önce düşünmüş olmanız bu noktalarda size faydalı olacaktır.
-Eski işinizi veya müdürlerinizi kötülemeyin, şansız ve uğursuz biri olduğunuz izlenimini oluşturacak olaylardan bahsetmeyin.
-Politik, sosyal görüşler ve genellemeler sunarken dikkatli olun, görüşmecinizi tanımıyorsunuz. Sizin hakkınızda önyargılar veya yanlış fikirler üretmesine yol açabilirsiniz.
-Istatistiksel olarak, görüşmeye son giren kişilerin başarı şansı daha yüksektir.
-Farklı iş teklifleri aldığınızı veya sektörde aranan bir profiliniz olduğunu belirtmekten çekinmeyin, böylece görüşmeciniz karşısında onaylanmış olacaksınız.
-Hassas olduğunuz bir konu açıldıysa, fikrinizi belirtip konuyu değiştirmeye çalışın. Yoksa söylediğiniz hersöz ve geçen her dakika sizin aleyhinize ilerlemeye başlar.
-Maaş konusunu siz açmayın, konu açılacaktır. Istediğiniz maaşı sektördeki maaş ortalamasını baz alarak, kişisel katkınızı ve profilinizi de yorumlayarak belirtin. Şu veya bu şahıslarla kıyaslamalardan kaçının.
12 Temmuz 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder